Verdal kommune: Ny jernbanepark
Mer attraktivt sentrum med ny jernbanepark
Jernbanen har i over hundre år delt Verdal sentrum med et farlig krysningspunkt mellom tog, kjørende og gående. Men i 2011 kunne man åpne en tunnel under jernbanen, slik at sentrum ble mer tilgjengelig for alle. I stedet for snorklipping ved åpningsmarkeringen, ble de to bydelene symbolsk knytt sammen med rød sløyfe.
Jernbaneparken bygger opp under utsagnet Verdal- en by for alle. Foto : Øivind Holand, Verdal kommune.
Sentrum har fått en trivelig og fin park med jernbaneundergang som fungerer bra for alle.
Jernbaneparken har ”løftet” sentrum til glede for både verdalinger og besøkende.
Ubetydelig dyrere
Ekstrautgiftene på grunn av kravene til universell utforming beløper seg til ca. 1.0 million av en totalsum på 27.3 millioner, altså vel 3 %. Da er det tatt inn kvaliteter som dobbel håndlist, teleslynge, markering av trappeneser, taktile ledelinjer, felt med varselindikatorer og LED lys markering mellom golv og vegg i selve undergangen.
Omfattende planlegging
Jernbanepark med undergang er forankret i kommunedelplanen for Verdal sentrum.
Planarbeidet startet i 1995, der målet med jernbaneundergangen var:
• Knytte sammen øst og vestsiden av Verdal sentrum
• Øke sikkerheten for myke trafikkanter. Unngå ”villpasseringer.”
• Lette tilgjengeligheten for kollektivtrafikken = tog og buss.
• Skape en sentrumspark som fremmer bolyst, trivsel og tilgjengelighet.
Byggestart for prosjektet var i mai 2009 og Jernbaneparken ble åpnet i 2011. Prosjektet har vært et samarbeid mellom Verdal kommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Statens vegvesen og Jernbaneverket. Gjennomføring ble organisert med kommunen som byggherre. Verdal kommune og Jernbaneverket utgjorde styringsgruppen i prosjektet
Prosjektet innbefattet også komplett utskifting av alle vann- og avløpsledninger i anleggsområdet. Det var mulig gjennom et konstruktivt samarbeid mellom planavdelingen og kommunens avdeling for teknisk drift og vedlikehold. Totalkostnadene på 27.3 millioner ble realisert gjennom et spleiselag av;
Verdal kommune – 16.8 millioner. Jernbaneverket – 8.5 millioner, Nord-Trøndelag fylkeskommune – 950.000, BRA – midler – 500.000 og næringslivet – 1.0 million.
Borgermedvirkning
Borgermedvirkningen ble ivaretatt gjennom folkemøte. I tillegg ble Blindeforbundet, lokallaget av Norges Handikapforbund og Kommunalt råd for likestilling
av mennesker med nedsatt funksjonsevne involvert i planprosessene rundt universell utforming.
Ungdommen «glemt»
Ungdommen ble ikke tatt med i planleggingen, noe kommunen tar selvkritikk på, da de unge er storbrukere av parken med skateboard og BMX-sykler. Nærmiljøet fryktet at undergangen skulle bli et tilholdssted for ulumskheter. Det har ikke skjedd. Heller ikke tagging og tilgrising.
I bratteste laget
For personer med synsvansker er det i ettertid kommet ønske om mer belysning og fremheving av kontraster. Stigningsforholdet i Jernbaneparken er 1:12 og hvilerepoe for hver 60 cm høgdeforskjell. Noen kan synes det er for bratt, men det var det som var gjennomførbart i denne delen av sentrum.

I 2008 markerte Verdal 10 års jubileum med bystatus. I den forbindelse fikk vi utarbeidet vi en brosjyre som vi delte ut til næringsdrivende i sentrum med slagordet: Byrom og hjerterom – Verdal en by for alle. Foto: Verdal kommune.
Kompetanseheving
Universell utforming var en strategi i hele planlegging – og gjennomføringsfasen. TEK 07 og «Veileder for ledelinjer i gategrunn» fungerte som referansepunkt i prosjektet. Prosjekterende deltok på kurs om universell utforming, og gjennom dette prosjektet øket de sin kompetanse på universell utforming betydelig.
Verdal kommune har i dette prosjektet benyttet brukererfaringer og tverrfaglighet i større grad enn i tidligere prosjekter.
For kommunen har statusen som pilotkommune og senere ressurskommune for universell utforming ført til økt bevissthet om betydningen av universell utforming som samfunnsstrategi.
BRA – Bedre infrastruktur, Rullende materiell, Aktiv logistikk forbedring. Et nasjonalt program for bedring
av kollektivtilbudet og en viktig del av Regjeringens arbeid for å bedre forholdene for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Universell utforming – bra for alle, nødvendig for noen.
Stikkord, søkeord, nøkkelord:
Kommuneplanlegging – Arealdelen – Kollektivtransport – Knutepunkt – Holdeplasser – Gangveger – Sykkelveger – Transportmidler – Ferge – Buss – Kulturminneverdier – Park – Lekeplass – Torg – Gågate – Opprusting – Drift – Vedlikehold – Folkehelse – Sentrumsutvikling – Politisk forankring – Administrativ forankring – Planforankring – Økonomiplan – Budsjett – Informasjon – Veiledning – Kurs – Verktøy – Brukerorg – Frivillige org – Tverretatlig – Næringslivet – Prosjektorganisering – Kommunikasjon – Universell utforming – Næringsutvikling – Boligutvikling – Nærmiljø – Lokalsamfunnsutvikling – Inkludering – Trygghet – Service – Lovverk – Tilskudd – Kollektivtrafikk – Tilgjengelighet – Bygg for alle – Design for alle – Hvileplan – Håndlist – Kontraster – Kontrastmerking – Ledelinje – Overflate – Rullator – Rullestol – Taktil merking