Telemark fylke: Turveger
Sentrumsnære turveger i alle kommuner
Alle i Telemark bør ha muligheten til å gå, sykle og trille hjemmefra. Det er visjonen bak prosjektet «Sentrumsnære turveger med universell utforming».
Fin tur- og gangsti i Evjudalen i Bø kommune. Alle foto: Fylkesmannen i Telemark.
Prosjektet skal styrke arbeidet med universell utforming av utearealer. Det skal også bygge opp under mål i regjeringens handlingsplan for universell utforming og økt tilgjengelighet, og den nasjonale gåstrategien.
Fylket har laget en eksempelsamling med utvalgte turveger fra samtlige 18 kommuner i Telemark. Heftet har fått tittelen «Sentrumsnære turveger. Universell utforming i Telemark», og viser at det er interesse i kommunene for å skape gode steder å ferdes på. Fylket kan bidra i utviklingen av gode lokale prosesser.
«Ut på tur» – en menneskerett
Hvordan kan vi legge nærmiljøet best mulig til rette for en fysisk aktiv hverdag? Vi trenger alle å bevege oss, og vi har godt av å være utendørs. «Ut på tur» er en god norsk tradisjon, men det å kunne forflytte seg som myk trafikant og turgjenger har ikke bare med tradisjon å gjøre; det bør også være en menneskerett. Lokalsamfunnene bør være slik at alle, uansett funksjonsnivå, kan få gleden av å komme på tur som en del av hverdagslivet.
Planlegge på tvers
Arbeidet med sentrumsnære turveger i telemarkskommunene har vært et samarbeid mellom flere aktører, og går på tvers av fagfelt som friluftsliv, folkehelse, stedsutvikling, trafikksikkerhet og universell utforming. Fylkeskommunen, Fylkesmannen og vegvesenet har dannet en tverrfaglig prosjektgruppe der de fylkeskommunale rådene for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne også har deltatt. Selve kartleggingen har foregått i samarbeid med representanter fra kommunene, råd for funksjonshemmede og andre som arbeider med utvikling og tilrettelegging av turveger i Telemark.
De avsluttende rapportene i prosjektet Sentrumsnære turveger i Telemark viser godt organisert arbeid
Departementets intensjoner om motiverende arbeidsmetoder og rapportering er fulgt ved å bruk av tilrettelagte maler for prosjektrapportering og status-(framdrifts-)rapportering. Se fylkesmannens prosjektrapport (pdf) og statusrapport (pdf). Nettsidene til Fylkesmannen i Telemark har alltid noe nytt om arbeidet.
I heftet med 18 gode eksempler framheves mange gode intensjoner
Gode turveger som er lett tilgjengelige, sentrale og enkle å ta i bruk vil bidra til mer aktivitet og naturopplevelser, mindre bilkjøring, bedre trafikksikkerhet og flere sosiale treffpunkt. Heftet inneholder derfor ulike eksempler på turveger som alle ligger i nærheten av der folk bor og oppholder seg i hverdagen. Kartleggingen viser bredden av typer turveger som går utover det tradisjonelle turområdet i skogen. Både av fortauet i sentrum, snarvegen til barnehagen, sykkelvegen til skolen, gangstien gjennom parken og spaserrunden ved sykehjemmet hører med i denne sammenhengen. Jo flere som beveger seg i nærområdet, jo bedre.
Hva er en sentrumsnær turveg?
Prosjektet definerer en sentrumsnær turveg slik : «en definert trasé for myke trafikanter, med kort avstand (under 300m) til mange boliger i et tettbygd strøk». Gjerne også i gangavstand til barnehager, skoler, sykehjem, idrettsanlegg, butikker, grendehus og lignende. Noen turveger er blandet med motorisert ferdsel. Turvegens lengde bør være på minimum 2 km og helst som en rundløype.
Stier for alle i Sarpsborg
Sarpsborg kommune er med i prosjekt «Flere Freske Folk i Østfold». Det er initiert av partnerskapet Østfoldhelsa og ressursgruppa for forebygging av ulykker og skader. De kommunene som deltar i “Flere Freske Folk” fikk i oppdrag å utforme en sentrumsnær tursti som kan brukes av alle. For Sarpsborg var det naturlig å se på muligheten i tilknytning til lysløypa som er det mest brukte sentrumsnære turområdet i kommunen.
Det ble laget en 600 meter lang sløyfe på lysløypa, tilrettelagt for bevegelseshemmede/rullestolbrukere. Tidligere var det en sti der, men den var ikke trillbar verken med barnevogn eller rullestol. Det som er gjort er å utvide stien, fylle på masse, underlagsduk og subus. Det er kjøpt inn skilter, rastebord tilrettelagt for rullestolbrukere og grill.
Stikkord, søkeord, nøkkelord:
Samfunnsdelen – Gangveger – Sykkelveger – Turstier – Turveger – Rehabilitering – Opprusting – Service-bygg – Folkehelse – Sentrumsutvikling – Politisk forankring – Administrativ forankring – Planforankring – Økonomiplan – Budsjett – Informasjon – Kurs – Tverretatlig – Prosjektorganisering – Universell utforming – Nærmiljø – Service