Nordland fylke: Friluftsliv
Storjord – et nasjonalt satsingsområde for friluftsliv
Nordland fylkeskommune ønsker å gjøre Storjord til et nasjonalt satsingsområde for universell utforming i friluftsområder. Statskog har over flere år bygd opp anlegget i samarbeid med Nordland fylkeskommune og andre aktører.
Klatring: Naturklatrejungelen er en populær aktivitet ved det universelt utforma friluftsanlegget på Storjord i Nordland. Alle foto: Knut F. Olsen, Saltenposten.
Det hele startet i 1989 da Skogvoktergården stod ferdig restaurert og Saltdal Turistsenter åpnet. Det var begynnelsen på en årelang satsing på tilrettelegging for friluftsliv i området. Nordland nasjonalparksenter åpnet i 2005, og fire år senere startet man forprosjektet om universell utforming på oppdrag fra Nordland fylkeskommune.
Natur- og friluftsopplevelser
Tilgang på gode natur- og friluftsopplevelser for alle er et av de viktigste og minst kostnadskrevende folkehelsetiltak. I følge Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse 2011 driver over 80 prosent av den voksne befolkningen en eller annen form for friluftsliv og aktivitet ute i kontakt med naturen. På spørsmål om hva de kunne tenke seg å gjøre mer av svarte flertallet: Enda mer friluftsliv og naturopplevelse.
Nasjonalt modellområde
Prosjektet ”Universell utforming – Storjord” går ut på å utvikle stedet til et nasjonalt modellområde for universell utforming rettet mot friluftsliv, naturopplevelse og ulike kultur- og rekreasjonstilbud. Prosjektet skal utvikle og utprøve ulike typer fysisk tilrettelegging som vil bedre tilgjengeligheten for alle uavhengig av funksjonsnivå og livsfaser. Resultatene av prosjektet skal være overførbare til andre deler av landet og til andre samfunnsområder.
Bredt samarbeid
Prosjektet ”Universell utforming – Storjord” er et samarbeidsprosjekt mellom Nordland fylkeskommune, Saltdal kommune, Nordland Nasjonalparksenter og Statskog Nordland. I løpet av 2009 det ble gjennomført et forprosjekt som kartla Storjords potensiale som
et godt modellområde. I forprosjektet ble det også utarbeidet en detaljert tiltaksplan med kostnadsoverslag for de enkelte tiltak.
Kunstgalleri
Sommeren 2013 ble Adde Zetterquist Galleri åpnet. Det er på 650 kvadratmeter og inneholder visningslokaler for kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist, et gjestegalleri og et verksted for formidlingsaktiviteter. Bygget er gjennomgående universelt utformet og blir et nytt og sentralt element i et framtidig modellområde.
Meget egnet område
Forprosjektet konkluderte med at Storjord må være landets best egnede friluftsområde for utvikling av universell utvikling. Både beliggenhet i forhold til turistsenter, framtidig galleri, hotell, nasjonalparksenter, E6 sammen med den nære tilknytningen til rike naturkvaliteter og mangfold av kulturminner bidrar til dette.
Nettportalen morotur.no i Møre og Romsdal
Møre og Romsdal fylkeskommune har etablert nettportalen www.morotur.no. Den inneholder ulike turløyper gradert etter fire forskjellige vanskelighetsgrader. De grønne presenterer de turene og rutene som er tilnærmet universelt utforma.
Nettside om tilgjengelige friluftsområder
Rogaland fylkeskommune har i forbindelse med det interregionale prosjektet «Coast alive» arrangert en workshop for kommunene med blant annet informasjon om sjekklister som er utarbeidet til kartlegging av friluftsområder. Mange friluftsområder er allerede kartlagt i fylket.
Dataene legges ut på www.tilgjengelighet.no.
Nettstedet www.tilgjengelighet.no ble lansert i 2010 og gir opplysninger om de fysiske omgivelsene på kartlagte arenaer.
Stikkord, søkeord, nøkkelord:
Samfunnsdelen – Turstier – Turveger – Naturverdier – Formidling – Folkehelse – Politisk forankring – Administrativ forankring – Planforankring – Økonomiplan – Budsjett – Informasjon – Tverretatlig – Prosjektorganisering – Universell utforming