Sør-Trøndelag fylke: Forvaltningsnivåer
Samarbeid mellom ulike forvaltningsnivåer gir resultater
En samarbeidsgruppe mellom ulike forvaltningsnivåer har vært viktig i arbeidet med universell utforming i Sør-Trøndelag. Det har resultert i god samhandling, nye muligheter for innovasjon og økt kompetanse på universell utforming i regionen.
Kartlegging og registrering av status for universelt utformede friluftsområder og anlegg. Representanter fra Fosen-kommunene på befaring ved Grandefjæra i Ørland kommune. Bernt Jørgen Stranden fra landbruksavdelingen i Ørland/Bjugn var engasjert vert for gruppa. Foto: Asbjørn Leraand, Sør- Trøndelag fylkeskommune.
Fylkesmannen tok i 2005 initiativet til å etablere en sektorovergripende samarbeidsgruppe om universell utforming. Den har deltakere fra Fylkesmannen, fylkeskommunen, Rådet for likestilling av funksjonshemmede i Sør-Trøndelag, Husbanken region Midt-Norge og Trondheim kommune.
Tverretatlig samhandling
Samarbeidsgruppens medlemmer er kreative når de drøfter universell utforming som framtidsrettet strategi i regionen. Den initierer prosjekter og holder opplysnings- og kursarbeid. Den har blant annet tatt initiativ til flere store konferanser om universell utforming. Målgruppen for disse er arkitekter, entreprenører og kommunalt ansatte.
Kartlegging av friluftsområder
Gruppen har gjennomført kartlegg av friluftsområder i regionen. Dette har resultert i en rapport med oversikt over tilgjengelige friluftsområder i flere kommuner i Sør-Trøndelag. I 2012 tok fylkes- kommunen initiativ til oppfølgingsprosjekt i kommunene.
Kartleggingsredskap utarbeidet av Kartverket ble brukt, og etaten hjalp også til med selve kartleggingsarbeidet. Fylkeskommunen vil sammen med Kartverket sammenstille nye registreringer med tidligere data. Disse opplysningene vil bli gjort tilgjengelige gjennom Tilgjengelighetsportalen., som er Kartverkets nettportal om universell utforming.
K5- kurs i universell utforming
Kursinstruktører fra ressurskommunen Trondheim har holdt K5-kurs i universell utforming for alle kommunene i Sør-Trøndelag. Kurset er utviklet av Direktoratet for byggkvalitet. Fylkesmannen, fylkeskommunen og Husbanken har samarbeidet om gjennomføringen av kursene.
Kunnskap til rett tid – funksjonsattest bolig
For å møte utfordringen med eldrebølgen og ivareta folks ønsker om å bo i egen bolig så lenge som mulig har samarbeidsgruppen fått utarbeidet en funksjonsattest basert på prinsippene om tilgjengelig boenhet.
Funksjonsattesten kan være til hjelp for å øke bevisstheten om boligens funksjonalitet både for boligeier og byggebransjen. Gruppen ser prosjektet i sammenheng med andre nasjonale satsningsområder som folkehelse og samhandlingsreformen. NAV Hjelpemiddelsentral i Sør-Trøndelag er invitert med i prosjektet.
Prosjektet ble lagt frem for kommunene i fylket på Kommunekonferansen – «Politikk og Plan» i januar 2013. Informasjon om prosjektet «Kunnskap til rett tid- funksjonsattest bolig» er publisert gjennom Husbankens nettsider:
https://www.husbanken.no/universell-utforming/funksjonsattest_bolig/
Stikkord, søkeord, nøkkelord:
Samfunnsdelen – Turstier – Turveger – IKT-verktøy – Folkehelse – Politisk forankring – Informasjon – Veiledning – Kurs – Verktøy – Prosjektorganisering – Universell utforming – Boligutvikling